A magyar borvidékek titka
Hazánkban megannyi régió tökéletesen megfelel a szőlőtermesztésnek, ami miatt senkit sem lep meg, hogy Magyarországon igenis világszinten elismert bortermelő. A magyar borvidékek jó néhány olyan jellemzővel, tulajdonsággal rendelkeznek, amik kiemelik azokat az átlag közül. Ez elmondható a szekszárdiról is, aminek a napfényben gazdag tája kitűnő vörösborokat biztosít.
Ezen kívül említést érdemel a részben mediterrán jellegű hatás, illetve a könnyen felmelegedő világos színű lösztalaj is, amik nélkül senki sem fogyaszthatná azokat a fenséges italokat, amiért nemcsak a magyarok vannak oda, hanem a külföldiek is. Itt már az ókorban is végeztek szőlőtermesztést.
Például a kelták efféle tevékenysége csak valószínűsíthető, azonban a rómaiak erre irányuló cselekedetei igenis bizonyíthatóak. Két évezrede a szekszárdi és egyéb borvidékek is központi szerephez jutottak a kiváló italok előállítását illetően. A mostani város megannyi helyén találtak márvány szarkofágot, amin helyet kapott a szőlőtő is, mint szimbólum. Nagy múltra tekinthetnek hát vissza a magyar borvidékek